Sjoerd Punter for Altcountryforum.nl

Wederopstanding Iain Matthews op zijn nieuwe album ‘Like A Radio’

In  1967 was Iain Matthews medeoprichter van Fairport Convention, een Britse band die het fletse folkgenre een update zou geven. Op de hitlijsten domineerden in die tijd flutartiesten zoals Engelbert Humperdinck, die in 1967 maar liefst drie keer een toptienhit had. De best verkochte plaat van dat jaar in Nederland was er een van de Heikrekels met als titel ‘Waarom heb je mij laten staan?’ Dat waren nog eens tijden. Gelukkig was er ook andere muziek, onder meer van Iain Matthews, die in 1969 Matthews Southern Comfort oprichtte en met deze band een wereldhit scoorde met ‘Woodstock’, een nummer van Joni Mitchell. Licht te verteren, mooi gezongen muziek met een fluwelen bodem. In 1970 kwam er eind aan Matthews Southern Comfort. Dertig jaar later verhuisde Matthews, inmiddels low profile, naar Limburg. Hij trouwde met een Limburgse en kreeg een prachtige dochter, Luca-Mae, die nu twaalf is. In 2010 was er een doorstart van Matthews Southern Comfort met een Brits-Nederlandse bezetting. Dat leidde niet meteen tot commercieel succes, maar er was wel weer beweging in het muzikale leven van Matthews. Net als in 1984 besloot Matthews in 2014 dat de koek definitief op was, en net als in 1984 besloot hij daarna toch maar weer door te gaan. Met dit jaar als resultaat een prima nieuw album waar zo te zien flink in is geïnvesteerd door het Duitse label MIG. “Like a radio’, zoals het nieuwe album heet, is voorbeeldig geproduceerd en wordt uitgegeven met een fraai tekstboekje waar je geen vergrootglas voor nodig hebt. De release is op 23 februari.

Iain Matthews werkte al langer samen met de twee Brabantse allrounders BJ Baartmans (snaren) en Bart de Win (toetsen).  Op het nieuwe album is daar singer-songwriter Eric Devries erbij gekomen en dat is een duidelijke verbetering op vocaal gebied.  Heerlijke harmonieën wisselen elkaar af. Zo’n goede band had Matthews niet eerder. Op ‘Like a radio’ staan twaalf eigen nummers en drie covers. ‘Bits and pieces’ is tevens als single uitgebracht. Het is een nummer over het gevoel dat je er niet bij hoort en dus displaced bent. Het nummer werd vijftien jaar geleden geboren als ‘A Fool For You’ en belandde daarna op een EP van Plainsong, een van de andere projecten van Iain Matthews. “Ik had altijd al het gevoel dat dit nummer onvoltooid was”, licht Matthews toe. “Daarom heb ik de tekst flink bewerkt en het nummer een andere titel gegeven.” Ook ‘Darcy Farrow’, een nummer dat voorkomt op ‘Second Spring’ uit 1970, kreeg een nieuwe aanpak. ‘Like A Radio’ is tot stand gekomen in een democratisch proces met veel ruimte voor individuele inbreng. Het resultaat is een magnifieke plaat die je een paar keer moet beluisteren, om door de schoonheid heen te boren naar de diepere lagen. Het indrukwekkende openingsnummer ‘The Thought Police’ en ‘A Fearless Night’ schreef Matthews samen met het snarenwonder BJ Baartmans, tevens de producer van deze plaat. ‘Chasing Windows’ kwam tot stand in samenwerking met Bart de Win en ‘The Age Of Isolation’ was een coproductie met Eric Devries. Een hoogtepunt op deze plaat is het indringend gezongen ‘Right As Rain’ met een  tekst van Michael Fracasso.

Read here: www.altcountryforum.nl

One Reply to “Sjoerd Punter for Altcountryforum.nl”

  1. I really enjoyed the new album. I especially like the reinterpretation of ‘Darcy Farrow’. Unfortunately, no matter which store I go to, I cannot find ‘Jive Pajamas’. Any advice on that?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *