Review The New Mine : Concert Monkey Belgium

Reviewed by: Walter Vanheuckelom MATTHEWS SOUTHERN COMFORT – THE NEW MINE                   Iain Matthews is een Britse singer/songwriter die op 16 juni 1946 in Scunthorpe, North Lincolnshire geboren werd. In 1967 waren Iain Matthews en Richard Thompson de oprichters van Fairport Convention, een zeer invloedrijke Engelse folkrock band. Twee jaar later startte Matthews zijn eigen legendarische folkgroep Matthews Southern Comfort. In 1971 scoorde Matthews Southern Comfort een grote hit met het nummer ‘Woodstock’ van Joni Mitchell. De oorspronkelijke band kwam voortijdig tot stilstand, toen Matthews besloot dat het aan muzikale diepgang ontbeerde in de band. De vorming van een geheel nieuwe Matthews Southern Comfort komt voort uit Iain’s verlangen om de reis te beëindigen, plus een diepe voortdurende passie, om misschien nog een belangrijk muzikaal statement te maken. Bij het bedenken en samenstellen van zijn nieuwe band koos Iain voor unieke, pittige en gelijkgestemde muzikanten. De muzikaliteit en toewijding van zijn nieuwe bandleden zijn ongeëvenaard en de weelderige, stijgende vocale harmonieën doen meteen denken aan de band van de jaren zestig. Iain Matthews koos voor zijn nieuwe bezetting uisluitend Nederlandse muzikanten. Samen met Bart Jan Baartmans, toetsenist Bart de Win en gitarist/zanger Eric Devries wil Iain Matthews zijn droom waarmaken. Sinds hun nieuwe start (wel in een andere bezetting dan hierboven beschreven) verschenen al twee albums, ‘Kind Of New’ in 2010 en ‘Kind Of Live’ in 2011. Hun recentste album ‘Like A Radio ‘ dateert van het voorjaar van 2018. Op zevenentwintig maart verscheen bij MIG Music het nieuwe album ‘The New Mine’, met daarop twaalf songs, tien eigen nummers en twee covers.               In de biografie vertelde ik al dat Iain Matthews in 1971 een wereldhit had met ‘Woodstock’, een cover van Joni Mitchell. Ook op dit album krijgen we met de opener ‘Ethopia’ een cover van Joni Mitchell. Het is een prachtige, dromerige versie waarin de band toch wel haar eigen accenten legt. Iain zingt het nummer rustig en met erg veel gevoel. Het smaakvolle akoestische gitaarwerk, de prachtige percussie en de heldere piano zorgen voor het dromerige instrumentale genot in deze bijna zes minuten durende opener. ‘The Hands Of Time’ is een poppy/folk ballade met erg knappe harmonieuze gezangen. De prachtige vrouwelijke stem van Elly Kellner past heel mooi in dit geheel. Spijtig dat ze niet meer te horen is op dit album. ‘The Hands Of Time’ is voor mij het beste nummer op het album. Bart de Win met een prachtige piano solo en BJ Baartmans met een uitstekende solo op de akoestische gitaar maken het nummer helemaal af. De eerste single uit het album is het vloeiende en melodieuze ‘Feed It’. Dit radiovriendelijk nummer heeft een catchy refrein, dat uitnodigt om mee te zingen. Het prachtige gitaarwerk en het jazzy pianospel geven ‘Feed It’ nog een extra touch. Iain vertelt op een sublieme wijze het verhaal van ‘Patty’s Poetry’. Bart Jan Baartmans etaleert nogmaals zijn klasse met erg fijn snarenwerk.               De tweede cover op het album is ‘Working In The New Mine’ van Ed Snodderly. Ook van deze cover maken de heren een heel eigen versie en ook hier is het samenspel tussen de stem van Iain en de backing vocals van Bart de Win en Eric Devries van sublieme makelij. Hetzelfde kan gezegd worden van het uitstekende vingerwerk van Iain en Bart Jan Baartmans op de akoestische gitaar. Baartmans trekt op de mandoline ‘Starvation Box’ op gang. In deze vloeiende song zingt Iain het verhaal van een rondtrekkende muzikant en JB Baartmans schittert instrumentaal met zijn erg fijn slidewerk. Dat Baartmans op meerdere snaarinstrumenten een heerlijk geluid kan halen hoor je in het melodieuze country nummer ‘C’Mon Amigo’, waarin Bart Jan de snaren van de banjo bespeelt. Bert de Win kleurt de sound met zijn prachtige accordeon klanken. Voor de Corona pandemie uitbrak was het klimaat een heel belangrijk onderwerp, waar veel discussies over gevoerd werden. Voor Iain Matthews was het klimaat belangrijk genoeg om er een nummer over te schrijven. Het werd een ballade en kreeg de titel ‘The Hole’. Matthews somt met de nodige bezorgdheid zijn vragen op en vraagt zich af wanneer en welke oplossingen er moeten komen. Jan Bart Baartmans kruidt het gehele nummer met heerlijke slide klanken op de resonator en Bart de Win voorziet het nummer van een prachtige piano solo.               Het wordt iets steviger en er komt iets meer ritme op het album met het door het accordeon gedreven ‘A Secret Is Gone’. Drummer Sjoerd van Bommel en bassist BJ Baartmans zorgen voor een heerlijke groove in het radiovriendelijke ‘The Sacrificial Cow’. Bart de Win geeft het nummer nog een extra touch met een vleugje jazzy piano. De meest swingende song op het album is zonder twijfel het melodieuze ‘Inbetween’. Bart de Win zorgt op de piano voor een licht NOLA gevoel en het snarenwerk van Iain of Bart Jan is weer van uitstekende makelij. Het album wordt afgesloten met het melodieuze ‘In My Next Life’ waarin Iain met zijn prachtige stem verder droomt over zijn volgende leven. Met het album ‘The New Mine’ heeft Iain Matthews weer een erg mooi luisteralbum aan zijn oeuvre toegevoegd. ‘The New Mine’ bevat twaalf prachtige luisterliedjes die gezongen worden door de warme, prachtige stem van Iain. Bovendien heeft Iain met Bart Jan Baartmans, Bart de Win en Eric Devries sublieme muzikanten in zijn band. (7/10)       Walter Vanheuckelom       01. Ethiopia 02. The Hands of Time 03. Feed It 04. Patty’s Poetry 05. Working in the New Mine 06. Starvation Box 07. C’mon Amigo 08. The Hole 09. A Secret Is Gone 10. The Sacrificial Cow 11. Inbetween 12. In My Next Life   Iain Matthews – zang, gitaar B.J. Baartmans – akoestische, elektrische, resonator gitaar, bas, mandoline, banjo, sitar Bart de Win – piano, accordeon, backing vocals Eric Devries – akoestische gitaar, backing vocals Gastmuzikanten Sjoerd van Bommel – drums Elly Kellner – zang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *